Een woning openbaar kopen of verkopen: kan het een interessante mogelijkheid zijn? Om dat te weten, zoeken we uit wat zo een openbare verkoop net is en waarin het verschil zit met je pand zelf te verkopen of te laten verkopen door een makelaar.
Wat is een openbare verkoop?
Laten we het begrip even ontleden. Verkopen, daarvan kennen we de betekenis allemaal. Openbaar, dat wil zeggen open en toegankelijk voor iedereen. Concreet wil dit zeggen dat de verkoop publiekelijk bekend wordt gemaakt en dat alle geïnteresseerde kandidaat-kopers de kans krijgen om een bod uit te brengen op het pand dat aangeboden wordt. Ze kunnen de anderen op die manier proberen te overtroeven of beter gezegd overbieden. Zo, dat is een hele openbaring!
Kan ik het zelf organiseren?
Een openbare verkoop wordt georganiseerd door een notaris. Deze wordt speciaal aangesteld voor de openbare verkoop. Anders dan via een makelaar of zelf verkopen, en misschien wel de grootste troef, is dat je kandidaten tegen elkaar mag laten opbieden. Hoe meer interesse, hoe hoger de biedingen. Kassa, kassa!
Waarom zou je openbaar verkopen?
Vaak is de veronderstelling dat het van te moeten is. Maar je kan ook vrijwillig een openbare verkoop opzetten. Dat kan bijvoorbeeld omdat het huis dat je wilt verkopen best wel gegeerd is en je door het opbieden een hogere prijs kan bekomen. Het afronden van een openbare verkoop kan overigens heel snel gaan. Als de uiteindelijke koper is aangeduid, heeft die 6 weken de tijd om de koopsom te betalen. Vergelijk dat met 2 à 3 maanden bij de andere verkoopvormen.
Daarnaast is er ook de minder prettige versie, namelijk de gedwongen openbare verkoop. De term zegt het zelf, je wordt gedwongen je pand openbaar te verkopen. Dat gebeurt o.a. bij faillissementen of hoge schulden. De rechter beslist in dat geval om je woning te koop aan te bieden om zo de schuldeisers te kunnen betalen. De verkoop moet dan volgens bepaalde wettelijke regels plaatsvinden. Dat is ook zo bij gerechtelijke openbare verkopen wanneer het huis bijvoorbeeld toebehoort aan een minderjarige of iemand die onder voorlopige bewindvoering staat (dat is een meerderjarige die omwille van zijn gezondheidstoestand niet meer in staat is z’n goederen te beheren).
Vanaf welk bedrag (laten) bieden?
Als verkoper kan je samen met je notaris beslissen om een instelprijs vast te leggen. Dat is het startbedrag vanaf hetwelk biedingen mogen starten. Je vindt dit bedrag terug in het zoekertje van het pand. Het is alvast een goed uitgangspunt voor kandidaat-kopers om samen met hun bank te bepalen wat het maximumbedrag is dat ze straks zullen kunnen bieden, hun limiet, zeg maar. Want het is heel verleidelijk om je in het heetst van de biedingsstrijd te laten meeslepen. En niet te vergeten, elk bod is bindend. Eenmaal, andermaal, …
Bron: notaris.be
Auteur: KP