Hoeveel kost een zwembad in je tuin?

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 21:37

Het is een droom van heel wat mensen: een eigen zwembad in de tuin. Maar wat kost dat precies? En wat bepaalt het uiteindelijke prijskaartje? In dit artikel leggen we de verschillende mogelijkheden uit en geven we een aantal richtprijzen mee.

Een prijskaartje plakken op ‘een zwembad’ is vergelijkbaar met een richtprijs geven voor ‘een auto’. Je hebt wagens van 10.000 euro en 100.000 euro. Voor een zwembad zijn er eveneens allerlei factoren die meespelen. Inbouw of opbouw, het formaat, de materialen en afwerking, de technische installatie en de extra opties. Kort door de bocht … er zijn zwembaden van pakweg 5.000 euro tot meer dan 80.000 euro.

Opbouw is budgetvriendelijk

Wil je niet te veel geld spenderen? Dan is een opbouwzwembad de beste keuze. Je hoeft niet te graven waardoor je al flink wat geld bespaart op grondwerken. Bovendien is een opbouwzwembad ook geschikt als je een woning huurt. De prijzen zijn grotendeels afhankelijk van het formaat en de gebruikte materialen. Zelfdragende zwembaden zijn meestal het goedkoopst, daarnaast zijn er ook nog baden met metalen of houten wanden. Voor zo’n 5.000 euro heb je al een houten zwembad van ongeveer 6 bij 4 meter. Hou er dan wel rekening mee dat je alles zelf moet plaatsen. Voor alle accessoires, schoonmaakmaterialen en waterbehandelingproducten betaal je uiteraard nog extra.

Grondwerken

Als je een ingegraven zwembad in je tuin wilt, lopen de kosten al wat sneller op. Als je niet zelf wilt graven, heb je een grondwerker nodig. Afhankelijk van de grootte van het bad en de bereikbaarheid van je tuin met een graafmachine ben je toch al snel 1.000 tot 5.000 euro kwijt. Vind je dat veel te veel? Dan is zelf een compact graafmachientje huren een alternatief. Houd er wel rekening mee dat je de uitgegraven grond ook nog moet afvoeren. Zowel voor het transport als het dumpen van de grond, moet je betalen.

Inbouw: heel veel mogelijkheden

Als je beslist om voor een inbouwbad te gaan, zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Een handige harry kan de kuip zelf metsen en enkel voor de technieken een beroep doen op een specialist. In dat geval bespaar je een flinke duit op de eindsom. Heb je daar geen tijd voor of heb je twee linkerhanden? Dan kun je ook alles laten doen. In dat geval moet je nog kiezen tussen een gemetste of betonnen kuip of een kant-en-klaar zwembad uit polyester, polypropyleen, inox of composiet. Het prijskaartje is uiteraard afhankelijk van de grootte van het bad. Reken toch al snel op 25.000 tot 30.000 euro voor een eenvoudig rechthoekig zwembad van pakweg 8 x 4 meter met boordsteen, zandfilter en manueel doek. Voor een automatisch rolluik mag je 5.000 tot 10.000 euro bijtellen. Een trap, plage, verlichting, automatisch chloorinstallatie, ladder of terras rondom doet het prijskaartje alleen maar stijgen.

Verwarmen

Wil je dat het water lekker warm is? De temperaturen zijn hier helaas niet hetzelfde als in Zuid-Europa dus dat betekent dat je moet verwarmen. Een warmtepomp is de meest populaire manier. Ook hier zijn de prijzen nogal verschillend. Er zijn warmtepompen van 1.000 euro en van meer dan 5.000 euro. Het toestel dat je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid water die je moet verwarmen. Daar moet je dan ook nog de elektriciteitskosten bij tellen voor alle uren dat de warmtepomp effectief werkt.

Onderhoud

Een zwembad is ontzettend fijn, maar het vergt ook wel wat onderhoud. In eerste instantie moet je zien dat de chloor en pH-waarde op peil staat. Dat kan handmatig of automatisch. Voor de producten moet je enkele honderden euro’s per jaar voorzien, afhankelijk van de grootte van je zwembad en het gebruik. Een geautomatiseerde waterbehandeling meet je waterwaarden voortdurend en voegt zelf de juiste hoeveelheden van elk product toe. Zo’n apparaat kost gemiddeld zo’n 1.500 tot 2.000 euro. Wil je niet altijd de wanden en vloer reinigen? Dan is een zwembadstofzuiger een echte aanrader. Die rijdt kriskras door het bad en zuigt alle grassprietjes, insecten, haren of andere vuiltjes op. Reken op ongeveer 1.500 euro. Jij moet alleen de filters even schoonmaken. En dan zijn er nog de kosten om je bad op het einde en begin van het zwemseizoen winter- en zomerklaar te maken. Als je dat wilt laten doen door een vakman, reken je nog maar op zo’n 500 euro per jaar extra.

Er zijn baden in allerlei prijscategorieën. Beslis vooraf hoeveel je wilt spenderen en probeer je aan dat budget te houden. Je vindt ongetwijfeld een oplossing. En dat zalige gevoel achteraf is overal hetzelfde … of je nu in bad van 20.000 of 50.000 euro ligt.

Auteur: EM

Bron: zimmo