Een nieuwe woning kopen én je fiscaal voordeel behouden?

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 17:10

Je wilt je huidige woning verkopen en een nieuwe aankopen. Maar je bent bang je fiscaal voordeel te verliezen. Geen nood! Ook voor je nieuwe thuis kan je je fiscaal voordeel behouden. Benieuwd hoe?

Welk fiscaal voordeel heb je?

Hoor jij bij de gelukkigen die een lening afsloten voor 2020? Dan geniet je nog van de woonbonus. In Vlaanderen profiteer je met die bonus van belastingvermindering tijdens de looptijd van je woonlening. Dat kan je al een mooi bedrag van minimum 1.520 euro per jaar opleveren. Vanaf 1 januari 2020 werd dit voordeel voor nieuwe hypothecaire leningen helaas afgeschaft. Maar wat als je de woonbonus hebt en je je huidige woning wilt verkopen voor de aankoop van een nieuwe? Ben je die bonus dan kwijt?

Kan je je voordeel behouden bij de aankoop van een nieuwe woning?

Het huis of appartement waar je nu in woont, is te groot of net te klein geworden. Misschien is het wel tijd voor een andere omgeving. Dan wil je je woning graag inruilen voor een andere en ga je dus je huidige woning verkopen. Je hoeft je fiscale voordeel in dat geval niet persé te verliezen. Hoe dat kan? Met een hypotheekruil of pandwissel! Je behoudt je huidige lening, waarop je de woonbonus hebt, maar zet die over van je oude woning op je nieuwe. Je notaris zal de overdracht voor je in orde brengen onder de vorm van een akte. Die houd je bij als bewijs voor de FOD Financiën.

Waarom kiezen voor een hypotheekoverdracht?

Besparen? Ja graag! Met zo’n hypotheekruil kan je heel wat kosten vermijden die je zou hebben bij een nieuw hypothecair krediet. Zo hoef je geen nieuwe schuldsaldoverzekering af te sluiten, betaal je minder dossierkosten t.o.v. een nieuwe lening, kan je verder genieten van je woonbonus … Toch wel de moeite!

Waar moet je op letten?

Is het resterende bedrag van je oorspronkelijke lening niet voldoende voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan zal je alsnog een nieuwe hypotheek moeten aangaan voor dat extra stuk. Dan zit je toch met de kosten voor een nieuwe lening. Daarnaast moet de pandwissel bij de notaris op dezelfde dag gebeuren. Vaarwel oude woning en welkom nieuwe thuis! Lukt dat niet, dan heb je maximum 2 maanden om dit in orde te brengen. De heropname van je krediet bespreek je best met je bankadviseur.

Heb je een voordeel bij de aankoop van een tweede verblijf?

Misschien ga je wel een voor een tweede portie, een extra woning erbij. Verbazend genoeg, kan je voor een lening op een tweede woning ook in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. Dit valt volgens de federale overheid immers onder langetermijnsparen. Een spaarpotje voor later, zeg maar.

Geen woonbonus maar toch een voordeel?

Te laat voor de woonbonus? Dan kan je je troosten met de verlaagde registratierechten. Als je een huis, appartement of bouwgrond koopt, betaal je op die aankoop een registratiebelasting. Dat bedrag is een percentage van je aankoopsom. Voor je enige eigen woning, je gezinswoning, betaalde je voordien 6% op de aankoopprijs. Dat is sinds 1 januari 2022 gedaald naar 3%. Je voordeel wordt dan niet verspreid over de looptijd van je lening, maar wel aan het begin. En … goed begonnen, is half gewonnen!

Bron: vlaanderen.be, notaris.be, spaargids.be,zimmo.be