Huurindexatie 2022. Maatregel van de Vlaamse regering.

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 10:41

Wanneer mag ik mijn huurprijs indexeren in 2022?

Voor woningen met EPC-waarde E of F wordt de huurprijs een jaar lang bevroren. Huurwoningen met EPC-waarde D mogen voor de helft indexeren, de andere volledig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De maatregel is bedoeld om huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis.

Door de hoge inflatie dreigen zij geconfronteerd te worden met hoge prijsstijgingen. Als zij ook nog eens wonen in een slecht geïsoleerd huis met een hoge energiefactuur, worden ze dubbel getroffen.

De beperking van de indexering moet dat voorkomen.

Concreet komt het erop neer dat de zowat 107.000 huurders (van de 560.000) die in een appartement of huis wonen met een EPC-waarde E of F, de meest energieverslindende woningen, hun huidige huurprijs een jaar lang behouden.

Voor huurwoningen die geen EPC-attest hebben, zowat 20 procent van alle huurwoningen, geldt eveneens een verbod op indexatie. Voor de bijna 92.000 huurders van een appartement of huis met EPC-waarde D wordt de indexering gehalveerd.

Voor de beter tot zeer goed geïsoleerde woningen, met een EPC-waarde van A+, A, B of C, verandert er niets. Zij mogen wel indexeren.

Er bestaan premies voor verhuurders om hun huurwoning energiezuiniger te maken. Als zij voldoende investeren in isolatie, behouden ze hun indexering.

https://www.premie-isolatie.be/in-2022/

https://rentcalculator.economie.fgov.be/rentcalculator-nl/